Geen land wat meer geschikt is om je drone de lucht in te sturen dan Namibië. De uitgestrekte vlaktes, honderden kilometers unieke duinen, prachtige stranden en de waterrijke Caprivi strip zijn perfect voor het schieten van de mooiste video’s en foto’s. Een beetje voorbereiding voordat je op reis is echt wel nodig. Na het lezen van dit artikel ben je helemaal op de hoogte. In dit artikel gaan we er vanuit dat je als recreant aan het dronen bent, voor commerciële activiteiten gelden er andere regels.

Voordat je op reis gaat naar Namibië

Namibië is vrij streng en stelt een aantal voorwaarden aan het vliegen van een drone. Als buitenlander is het belangrijk om uiterlijk 60 dagen voor vertrek contact op te nemen met de Namibia Civial Aviation Authority (NCAA) en daar formulier 081 in te vullen.

Bij deze aanvraag zijn er een aantal belangrijke dingen die je moet doen of uitleggen:

  • Geef het doel aan waarom je jouw drone graag het luchtruim van Namibië in wil sturen.
  • Ook moet je aangeven waar je precies gaat vliegen. Dit kan met behulp van Google Maps screenshots met daarbij de betreffende coördinaten.
  • Daarnaast is het zaak dat je een aansprakelijkheidsverzekering hebt afgesloten voor je drone die ook in Namibië geldig is.
  • Ten slotte dien je 1200N$/ZAR over te maken naar de NCAA en dien je een bewijs van betaling mee te sturen. Deze betaling moet uiterlijk 10 dagen voor vertrek binnen zijn bij de NCAA

Voor meer informatie én de bankgegevens van de NCAA bezoek je de website

Heb je al deze stappen doorlopen en krijg je toestemming om te vliegen? Neem de goedkeuring van de NCAA dan ook mee op reis om dit te laten zien wanneer er om gevraagd wordt door de lokale autoriteiten.

Drone meenemen in het vliegtuig

Voordat je jouw drone in Namibië kunt laten vliegen moet er eerst zelf nog komen. Afhankelijk van het type drone en de capaciteit van je batterijen mag je je drone wel of niet meenemen. Zolang de lithiumbatterijen een capaciteit hebben kleiner dan 100Wh mag je deze gewoon meenemen in je handbagage bij KLM. Doe de batterijen voor de zekerheid wel in een daarvoor bestemd hoesje. Voor een overzicht van hetgeen je mee mag nemen met KLM kun je deze link raadplegen. Heb je een tussenvlucht en is een drone in dat specifieke land verboden? Lees je dan goed in hoe de douane in dat land omgaat met drones in de handbagage.

Ready for take-off?

Na al die voorbereidingen en de lange vlucht ben je eindelijk in Windhoek! Waarschijnlijk zal dit niet je enige bestemming in Namibië zijn. Er is namelijk zoveel moois te ontdekken. Uiteraard gebruik je je drone op een verantwoordelijke manier dus sommige van onderstaande punten zullen enigszins open deuren zijn.

Ga je met je drone vliegen in Namibië? Denk dan aan de volgende specifieke zaken:

  • Vlieg absoluut niet in wild- en natuurparken. Je verstoort de natuur en de prachtige dieren die er leven. Daarnaast wordt er in Etosha National Park bijvoorbeeld expliciet gevraagd of je een drone bij je hebt en wordt deze ofwel ingenomen ofwel verzegeld. Je mag enkel in een park vliegen als je expliciet toestemming hebt gekregen van het Ministry of Environment and Tourism en dat lijkt mij als recreant wat overdreven…
  • Wil je over privé grondgebied vliegen? Vraag dan altijd toestemming aan de eigenaar. Op sommige plekken was het een win-win voor ons en de eigenaar van bijvoorbeeld een campsite. Hij mooie plaatjes van zijn accommodatie, wij gave beelden van de omgeving. Let daarbij wel op dat je andere gasten niet stoort.

Daarnaast zijn er een aantal ‘standaard’ regels waar je je aan moet houden en die niet alleen voor Namibië gelden:

  • Hou altijd je drone in het zicht en vlieg niet in slecht weer
  • Gebruik je drone niet in gecontroleerd luchtruim waar vliegverkeer is
  • Vlieg je drone niet in een straal van 9,26 kilometer (5 nautical miles) van verboden gebieden
  • Vlieg niet over groepen mensen

Voor de volledige lijst kijk op de website van de NCAA

Het resultaat telt

Ondanks de vele voorbereidingen en de strikte regels van de NCAA is het toch de moeite waard. Er zijn genoeg prachtige plekken om te vliegen in dit schitterende land. Hieronder een aantal voorbeelden van onze filmpjes in Namibië. Let wel: hoewel je zelf niet mag vliegen in de Sossusvlei kun je altijd een vliegtuigje boeken en je camera meenemen in het vliegtuig ;). Dat is in ieder geval wat wij hebben gedaan.

Lees ook Alles wat je moet weten over dronen in Zuid-Afrika

Geef een Reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *