Net toen wij bij de Victoria Falls in Zambia aan kwamen bleek het volle maan te zijn! Zonder enige planning vanuit onze kant vielen we met de neus in de boter. Een volle maan en een hele heftige waterval resulteert namelijk in een uniek fenomeen: een maanboog. Nooit van gehoord? Hier volgen niet alleen een aantal tips om deze bijzondere gebeurtenis vast te leggen maar ook een aantal foto’s.

Voorbereiding om een maanboog te fotograferen

Daar gaan we. Het is hierboven al beschreven maar een volle maan is noodzakelijk voor het fotograferen van een maanboog. Daarnaast moet het helder zijn, de wolken bedekken immers het licht van de maan. Zodra het licht van de maan de nevel van het water raakt (idealiter met een hoek van 45 graden) ontstaat er ineens een regenboog in het holst van de nacht! Voordat het nacht is is het handig om de omgeving alvast uit te checken om te kijken waar je kunt staan en waar de maan aan de hemel komt. Ook is het handig om te controleren hoe laat de maan opkomt. Een handige app is Magic Hour.

Gear

Om dit kleurenspektakel vast te leggen heb je, naast een goede camera, wel een aantal dingen nodig:
– Een stevig statief: we gaan immers met lange sluitertijden werken dus bij een klein beetje beweging is je foto verpest.
– Een afstandbediening om de foto te kunnen maken. Dit voorkomt trillingen bij het aanraken van de knoppen en geeft je de mogelijkheid om zelf de lengte van de sluitertijd te bepalen.
– Een hoofdlamp om je omgeving te scannen (niet tijdens de foto!)
– Een horloge of telefoon om de sluitertijd in de gaten te houden
– Reservebatterij(en): door de lange sluitertijden gaan de batterijen relatief snel leeg
– Doekje voor het schoonmaken van je lens mocht je net iets te dichtbij het water staan.

Compositie

Als je overdag al op locatie bent geweest heb je wellicht een idee hoe je de foto gaat maken. Desalniettemin is het handig om eerst een paar foto’s met een extreem hoge ISO van de maanboog te maken zodat je snel kunt zien of de compositie naar wens is.

photograph a moonbow

Diafragma en focus

Zodra je tevreden bent over de compositie is het tijd om je camera in te stellen. Het is zaak een groot diafragma te kiezen (kleine F waarde, bijvoorbeeld F2.8) om zoveel mogelijk licht in de camera te laten.

Vervolgens is het de bedoeling dat we de maanboog scherp op de foto krijgen. Om dit te doen moet je scherpstellen op ‘oneindig’, dit is vaak uitgebeeld met dit ∞ symbool op de lens. Omdat het per lens verschilt of ‘oneindig’ echt ‘oneindig’ is kun je deze truc gebruiken.
– Selecteer live view op je camera (zodat je het beeld van je camera op je schermpje ziet)
– Zoom met behulp van je digitale zoom in op een fel lichtpunt in de verte (bijvoorbeeld een ster)
– Stel hier (automatisch of handmatig) op scherp en zet je camera of lens vervolgens op handmatig scherpstellen.
– Nu raak je de scherpstelring niet meer aan en focus je echt op ‘oneindig’.

Sluitertijd

Naast het diafragma is de sluitertijd minstens zo belangrijk. Afhankelijk van je ISO ontstaat er meer of minder ruis op de foto. Check voordat je op pad gaat bij welke ISO instellingen je foto’s nog goed genoeg zijn.

Hoe hoger je je ISO kunt zetten hoe korter je sluitertijd vervolgens hoeft te zijn. Zet je camera vervolgens op de bulb stand (de stand waarbij je zelf kunt bepalen wanneer je de foto ‘start’ en ‘eindigt’), pak je afstandbediening en maak een foto.

Hoewel de perfecte instellingen van nacht tot nacht verschillen kun je de volgende instellingen als leidraad nemen:

ISO 100:

  • 3 minuten op f/2.8;
  • 6 minuten op f/4

ISO 200:

  • 1,5 minuut op f/2.8;
  • 3 minuten op f/4;
  • 6 minuten op f/5.6

ISO 400:

  • 1 minuut op f/2.8;
  • 90 seconden op f/4;
  • 3 minuten op f/5.6;
  • 6 minuten op f/8

Als je sluitertijden langer dan dat gebruikt heb je kans dat de regenboog begint te bewegen. Verder is het zo dat hoe langer een sluitertijd is hoe meer beweging er in de sterren zit. Wil je scherpe en stilstaande sterren op de foto dan moet je dus met een kortere sluitertijd werken.

photograph a moonbow

Ten slotte: Gebruik je histogram

Alles op het schermpje van je camera lijkt helder als je in een donkere omgeving bent. Laat je niet verleiden alleen hier naar te kijken maar kijk vooral naar je histogram! Je histogram moet zover mogelijk naar rechts leunen zonder dat deze de rechterkant raakt. Later kun je de foto altijd weer wat donkerder maken in de nabewerking.

Geef een Reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *