Niet lang nadat we onze trip door Afrika begonnen werden we gewezen op de iOverlander app. Het komt zelden voor dat ik echt enthousiast ben over een app maar deze overland reis app is echt fantastisch om bij je te hebben op een ‘overlander’ trip. Sterker nog, zelfs als je gewoon een paar weken gaat kamperen zou ik deze app altijd op mijn homescreen hebben!

Wat is iOverlander?

iOverlander is een project oorspronkelijk opgezet door twee reizigers die graag een overzicht wilden maken van de handigste plekken voor overlanders. Denk hierbij aan slaapplekken, garages, restaurants, waterplekken etcetera. Inmiddels is dit met hulp van veel vrijwilligers uitgegroeid tot een wereldwijd platform met duizenden handige plekken voor overlanders. Naast een website zijn vooral de apps op iOS en Android handig om te downloaden voordat je vertrekt.

Hoe gebruik ik de overland reis app?

Zodra je de app opent kom je in het openingsscherm terecht. Als je op de ‘Map’ klikt zie je (surprise) jouw locatie met daaromheen meerdere iconen. Deze iconen hebben verschillende betekenissen. Voor een compleet overzicht klik je rechtsboven op ‘Filter’.

Afhankelijk van het land waar je bent zijn sommige iconen belangrijker dan anderen. In Zuid-Afrika is het niet moeilijk om een garage te vinden. Sta je echter op het platteland van Zambia dan is het toch fijn als iOverlander vermeldt dat er 10 kilometer verder een goede automonteur te vinden is. De kracht van iOverlander zit hem in de hoeveelheid en de kwaliteit van de data. Iedere gebruiker kan nieuwe plekken toevoegen of bestaande plekken van extra informatie voorzien.

Een voorbeeld

Zodra je op een icoon klikt krijg je een overzicht te zien van de relevante zaken voor bijvoorbeeld een kampeerplek. Naast een korte beschrijving zie je of er stroom is, hoe het wifi is, of je het water kunt drinken noem maar op. Vervolgens kun je een aantal reviews lezen van andere gasten die op deze campsite zijn geweest. Swipe je helemaal naar beneden dan kun je de locatie ook laten tonen in Maps.me of Google Maps. Zodat je er naartoe kunt navigeren.

Integratie met andere apps

Aangezien de kaarten van iOverlander niet offline op te slaan zijn is het handig om bijvoorbeeld Maps.me te downloaden en zoals hierboven beschreven de locatie te openen in deze app. Op deze manier kun je offline navigeren naar de locatie. Een andere optie is om naar de iOverlander site te gaan en daar een ‘GPX’ bestand te downloaden van het land zodat je al deze punten kunt toevoegen aan je navigatie systeem of app.

Met behulp van iOverlander zijn wij op de meest unieke plekken terecht gekomen, hebben wij goede garages gevonden om de auto te laten repareren en lekkere inkopen kunnen doen voor wat betreft het eten. Het mooie is dat de overland reis app over de hele wereld dit soort plekken toont dus dat je hem altijd kunt gebruiken!

Geef een Reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *