Als je door Afrika reist met een motor, bus, auto of een 4×4 dan kun je kiezen om in elk land opnieuw een verzekering af te sluiten of je kunt een Comesa kopen. Dit wordt ook wel een gele kaart genoemd. Comesa is een regionale wettelijk aansprakelijkheidsverzekering. De verzekering dekt de eventuele schade die bij een ongeluk bij een derde partij zijn ontstaan. Landen die meedoen met Comesa zijn Burundi, DR Congo, Djibouti, Ethiopie, Eritrea, Kenia, Malawi, Rwanda, Sudan, Tanzania, Oeganda, Zambia en Zimbabwe.

De meest hectische grenspost van heel de reis

Wij hadden een auto met een Zuid-Afrikaans kenteken en een aansprakelijkheidsverzekering voor Zuid-Afrika, Namibië en Botswana. Wij reden van Botswana naar Zambia via de grenspost Kazungula en het was dus hier waar we voor de eerste keer over een verzekering na moesten denken. Kazungula was de meest hectische grenspost van heel de reis. Van Kasane steek je met de pond de Chobe rivier over naar Zambia. Als je op de pond staat wordt je al belaagd door alle fixers die op je af komen. Zij willen je door de douane helpen en dat je daarna dan een verzekering bij hen afsluit. Een beetje hulp kan geen kwaad als je er voor het eerst komt aangezien je langs zeven verschillende kantoren moet. Bij het laatste loket kun je een verzekering afsluiten. Je kunt niet kiezen bij welke verzekeringmaatschappij je dit wilt omdat er maar één maatschappij is. Deze maatschappij wisselt elke paar weken.

Boete riskeren

Omdat je jouw Comesa bij dezelfde maatschappij af moet sluiten als waar je je lokale verzekering afsluit kiezen sommige mensen ervoor om geen verzekering te kopen bij de grens. Je riskeert hiermee echter wel een boete omdat je dan een stuk onverzekerd door het land rijdt. De politie controleerde in ons geval namelijk direct na de douane of je bent verzekerd.

Op zoek naar een verzekeringsmaatschappij in Livingstone

Wij gingen in Livingstone op zoek naar een verzekeringsmaatschappij en kwamen bij Diamond Insurance uit. Bij ons was dit een andere maatschappij dan de verzekering die we al hadden dus wij moesten eerst een nieuwe verzekering afsluiten voordat we de Comesa konden kopen. Omdat de Comesa niet geldig is in het land van aankoop heb je dus ook nog een aparte verzekering nodig. Voor een half jaar betaalden wij rond de 80 euro. Kijk bij aanschaf ook nog even goed tot wanneer de Comesa geldig is (wij kwamen hier op de dure manier achter).

comesa

Comesa is verplicht

Gedurende onze reis zijn er een paar momenten geweest tijdens politie blokkades dat ze hebben gevraagd naar onze Comesa. Alleen in Zimbabwe werd het niet erkend en wilden ze dat we opnieuw een aansprakelijkheidsverzekering af zouden sluiten. Ik denk dat dit echter gewoon een douanebeambte was die geld rook, het blijft immers Afrika ;-).

Geef een Reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *