Na het bezoeken van al die nationale parken was het tijd voor iets anders. Een heus Unesco World Heritage site bezoeken in Zimbabwe: The Great Zimbabwe Ruins. Door onze avonturen in Gonarezhou moesten we echter wel eerst naar het nabijgelegen Masvingo om een nieuwe accu voor onze auto te scoren. De geweldige mensen bij de Zerocon garage hielpen ons en binnen een uurtje stonden we met een nieuwe accu weer buiten.

De ruïnes

Omdat we letterlijk naast de ruïnes kampeerden betekenden dit dat we met zonsondergang de berg konden beklimmen. De echte tour zou pas de volgende ochtend plaatsvinden.

Great Zimbabwe, of wat er van over is, is een grote ruïne en is de plek met de grootste structuren van steen ten zuiden van de Sahara. Gedurende meer dan vier eeuwen lang was het het thuis van vele koningen en bovendien is het de naamgever van het huidige Zimbabwe. In het Shona (de lokale taal) betekent ‘dzimba dza mabwe’ namelijk huizen van steen.

Het bouwen van deze plek is rond het jaar 1100 na Christus begonnen en waarschijnlijk doorgegaan tot 1500 na Christus. Er is nog steeds een flinke discussie gaande over wie deze plek nou eigenlijk gebouwd heeft. Met behulp van graniet werden alle huizen en muren gebouwd zonder ook maar iets van cement te gebruiken. De stenen werden slechts minutieus gestapeld om zo stevige structuren te maken. Sommige muren zijn wel 6 meter dik en 11 meter hoog!

The Hill, Valley en Great Enclosure

Nadat alle ‘explorers’, ‘geologen’, ‘archeologen’ en ‘curatoren’ klaar waren (en het een en ander wisten te stelen en slopen) zijn er op dit moment nog drie delen over die je kunt bezoeken:
The Hill complex, Valley complex en the Great Enclosure. We hadden de top van de berg de dag ervoor al beklommen maar met daglicht was het nog iets mooier. Samen met Gift, onze gids, beklommen we de uiterste top van de heuvel. Dit was de plek waar de koningen leefden en waar diverse ceremoniën werden gehouden. De bijna tweehonderd vrouwen van de koningen samen met andere dorpelingen leefden in het gebied beneden wat ze The Valley noemen.

De highlight van de ruïnes is echter de Great Enclosure. In deze cirkelvormige constructie zie je pas echt hoe indrukwekkend de het is wat ze hier gebouwd hebben. Een bijzonder onderdeel is de Conical Tower. Deze toren, die naar boven toe steeds smaller wordt, is volledig massief en is één van de iconische onderdelen van Great Zimbabwe. Na het bezoeken van het kleine museum zat de tour er op en waren wij op weg naar Zuid-Afrika!

Geef een Reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *