Eén van de minst bezochte maar spectaculairste parken van Zimbabwe is Gonarezhou. Op de grens met Mozambique en in een droog gedeelte van het land hebben de dieren die er leven het niet altijd makkelijk gehad. Tijdens de oorlog werd dit gebied door soldaten vanuit Mozambique gebruikt om te jagen op dieren, er is een verschrikkelijke droogte geweest en het dierenwelzijn stond niet altijd heel hoog op het lijstje van de Zimbabwaanse regering. Ondanks dat alles is dit park weer helemaal in opkomst en konden wij niet wachten om hier doorheen te cruisen.

Aan de rivier

Gonarezhou is zo ruig dat je er zonder four wheel drive beter niet aan kunt beginnen. Hoewel je dwars door het park van Noord naar Zuid kunt rijden besloten wij in het Noordelijke deel te blijven. De eerste stop was de Chipinda Pools campsite. Hoewel er negen plekken waren stonden wij weer eens helemaal alleen op deze fantastische plek. Met een korte middagrit achter de rug kwamen we terug op onze spot en zagen tot onze verbazing een paar olifanten uit de rivier komen vijf meter van onze kampeerplek. Met een chippie en een wijntje genoten we van dit tafereel. De bijna volle maan die er die avond was deed de rest om dit weer een perfecte Afrikaanse bush ervaring te maken.

Chilojo Cliffs

De highlight van Gonarezhou ligt echter 40 kilometer zuidelijker. Hier staan de Chilojo Cliffs. Een meer dan honderd meter hoge serie van kliffen welke hoog boven de rest van het park uit toren. Aan de voet van dit indrukwekkend staaltje natuur loopt de Runde rivier, een belangrijke bron van water voor de dieren in het park. Wij hadden het geluk dat de mooiste campsite van het park met uitzicht op dit spektakel nog beschikbaar was bij aankomst.

De stoeltjes werden niet veel later uitgeklapt en het grote genieten kon beginnen. Olifanten kwamen één voor één de bossen uit om te drinken in de rivier, met de Chilojo Cliffs in de achtergrond leken het soms net mieren. De zon deed zo nu en dan zijn werk en maakte de klif nog spectaculairder en meer oranje. Wij liepen zelf nog een stuk de droge rivierbedding in om het geheel met zonsondergang nog beter te kunnen aanschouwen.

Een klik

De volgende ochtend genoten we van het opkomen van de zon. Dat genieten was echter van korte duur toen bleek dat we na het omdraaien van onze autosleutel in het contact slechts een korte ‘klik’ hoorden. Uitgerekend op deze verlaten plek bleek de accu er geen zin meer in te hebben. Het aansluiten van ons zonnepaneel bleek ook geen effect te hebben aangezien hij zo ontzettend leeg was. Toen hoorden we ineens een auto. Best bijzonder aangezien we meer dan 24 uur niemand hadden gezien. Het bleek dat de campsites één keer per week werden schoongemaakt en dat vandaag precies die dag was.

Met hulp van Aaron kregen wij de motor opgestart. Niet met startkabels maar met het plaatsen van zijn accu in onze auto om vervolgens de accu’s weer te verwisselen. We waren ‘gered’ hehe. Wel was het zaak om de motor voorlopig te laten draaien. Dat is makkelijker gezegd dan gedaan met de uitdagende rivier die we twee keer over zouden steken. Desalniettemin pakten we nog even het uitzicht vanaf de kliffen mee. Prachtig om te zien en je bent niet in het park geweest als je dat niet hebt mogen aanschouwen.

Geef een Reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *