Je zou zeggen dat we na meer dan 40 wildparken het wel een beetje gezien zouden hebben in Afrika. Niets is echter minder waar als je Zimbabwe nog in moet rijden. Mana Pools National Park stond namelijk heel heul heul hoog op het lijstje. De Zambezi grenst aan het park in het noorden en de pools die er in het park zijn zorgen voor voldoende water. Dat is wel nodig ook aangezien we de Mana Pools in oktober op het einde van het droge seizoen binnen reden.

Mana Pools staat bekend om de prachtige bomen die er staan, olifanten die soms op twee poten staan om bij de beste takken te komen, wilde honden die na het werpen van hun jonkies terugkeren naar de rivier en de blauwe gloed tussen de bomen door. Dat zou wat worden…

Wat een verrassing

De 80 kilometer naar de receptie van het park was er eentje waar de schokdempers van onze auto weer een flinke kluif aan hadden. Na het nodige gehobbel kwamen we aan op de plaats van bestemming: de Nyamepi Campsite. Kleine tip van onze kant, niets boeken en gewoon aan komen rijden. Hierdoor is het een stuk goedkoper en je hebt dezelfde schitterende campingplekken aan de Zambezi. Toen we ons registreerden zagen we een bekende naam in het boek staan. Martijn, de eigenaar van Khaya, bleek hier ook te staan! Hoe gaaf is dat. Het was namelijk via Khaya dat wij zo’n 10 jaar geleden in Afrika terecht kwamen. Het weerzien was dan ook erg gaaf.

Wild Dogs? Uit je auto!

Naast dat de omgeving schitterend is is er nog iets wat de Mana Pools uniek maakt. Als je namelijk een dier ziet mag je gewoon uit je auto stappen om het dier van dichtbij te aanschouwen. Dit hadden wij nog nooit meegemaakt dus toen we een aantal auto’s bij elkaar zagen staan en een aantal mensen op weg waren naar iets parkeerden wij onze bolide en liepen braaf met hen mee. Niet veel verder lagen acht wilde honden van de ondergaande zon te genieten! Wat een spektakel!

We sloten die dag af met twee heerlijke steaks van Martijn (complimenten aan de chef šŸ˜‰ ) en een fles rode wijn. Superleuk om bij te praten en reiservaringen uit te wisselen. Martijn is onder de noemer Khaya On Wheels (@khaya.on.wheels) flink aan het reizen en tegelijkertijd nieuwe projecten aan het opstarten.

Wandelen met Emanuel

In de vroege ochtend stond een andere spannende activiteit op het programma: een wandeling met een ranger door de Mana Pools. Met zijn drieĆ«n liepen we braaf met onze ranger Emanuel mee. De nodige elanden, olifanten, zebra’s, nijlpaarden en impala’s passeerden de revue maar de highlight van die ochtend kwam na de wandeling met Emanuel.

Nadat Jolene en ik een bakkie koffie aan de Zambezi hadden gedaan reden we terug en zagen een verlaten auto staan. Na enig speurwerk zagen we op zo’n 600 meter drie mensen zitten. We namen de gok en liepen in die richting. Daar bleek dat dezelfde groep wilde honden in de schaduw van een grote boom lag. Toen we vervolgens alleen met deze schitterende beesten waren werd het toch wel wat spannend. Je bent zo ver van je auto dat het toch een uitdaging wordt om terug te komen als er een beest tussen jou en de auto staat. Dit was echt een unieke ervaring. De vier jonkies waren druk aan het spelen terwijl de volwassenen vooral sliepen in de bloedhitte.

Activiteit op de camping

Terug op de campsite volgden de activiteiten elkaar op. Eerst was er een zwemmende olifant die besloot pal naast Martijn z’n auto omhoog te komen. Wijzelf kwamen vooral bij van de belevenissen van die ochtend. Een beetje designen op de computer, een boekje lezen en wat foto’s uitzoeken. Aan het eind van de middag deed Jolene nog een poging om een vis te vangen maar helaas zonder succes. We sloten de avond af met Martijn op de Ukulele naast een lekker kampvuurtje.

Olifanten, leeuwinnen en meer honden

Hoewel we naarstig op zoek waren naar olifanten op hun achterpoten kwamen we ‘niet verder dan’ een uitstrekkende olifant. Dit was al prachtig om te zien. We hadden meer geluk met twee leeuwinnen die een eland wisten te pakken. Deze was al aardig aangevreten toen wij arriveerden maar het maakte de beelden niet minder spectaculair.

In de namiddag en de volgende ochtend werden we bovendien nog beloond met een nieuwe groep wilde honden. Dit keer veel meer dan de vorige groep en lekker rustend in het ochtendzonnetje. Het blijft fantastisch om op een meter of dertig van zulke indrukwekkende beesten te kunnen lopen.

Overigens nog een kleine tip voor de toekomstige Mana Pools bezoeker: laat je slippers ‘s nachts niet buiten staan. De ene nacht liep er een hyena letterlijk met een slipper aan zijn voet en vonden we deze op 15 meter van onze tent. De tweede nacht hadden ze blijkbaar honger aangezien allebei onze slippers half opgegeten waren :)!

Geef een Reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *