Op een camping hebben wij een jongen, Lambike, leren kennen. Hij is 25 jaar en werkt nu ruim drie jaar als bewaker cq onderhoudsman. Hij is in zijn derde jaar op de secondary school (middelbare school) gestopt omdat hij het niet meer kon betalen. Zijn vader was politieagent en is doodgeschoten in 2006 in Karonga (waar hij oorspronkelijk vandaan komt) en zodoende draagt hij niet alleen zorg voor zichzelf maar ook voor zijn moeder en jongere zusje en broertje. Hij wil zelf graag ook politieagent worden.

School en financiën in Malawi

Helaas kom je dit verhaal vaker tegen in Malawi. De primary school (basisschool) is gratis maar de secondary school (middelbare school) kost geld. Een community middelbare school kost per termijn 15.000 kwacha (dat is 18,- euro). Veel gezinnen kunnen dit niet betalen en halen hun kinderen van school. Als je de middelbare school niet hebt afgemaakt is het ook weer moeilijker om werk te vinden. Werk vinden is sowieso al lastig in dit land met een absurd hoge werkeloosheid. Het is een vicieuze cirkel omdat de kinderen opgroeien en zelf ook kinderen krijgen die ook niet naar school kunnen gaan omdat er niet genoeg geld is.

Lambike woont in het dorp waar geen stromend water is. Dit is overigens heel normaal in Malawi. Hij huurt van zijn familie een huisje waar hij van dekens een bed heeft gemaakt. Lambike is serieus met zijn toekomst bezig en heeft zelfs ook al geld gespaard wat in Malawi ook bijzonder is. Als je werkt komen je familie en andere dorpsleden bij jou langs als ze geld nodig hebben. Verder rookt en drinkt hij niet.

Een kleine investering voor een mooie toekomst

SchoolOm Lambike op weg te helpen willen wij hem financieel steunen. Toen we dit hem vertelden was hij erg blij. Hij had het direct over dat hij dan misschien zelfs dokter wilde worden. We gaven hem bedenktijd zodat hij het ook met zijn familie kon bespreken. Als hij weer naar school gaat heeft dit ook financiële gevolgen voor zijn familie. De volgende ochtend kwamen we om 9 uur langs. Zijn familie zat al buiten. Ze hadden ergens 2 plastic stoelen geleend zodat wij konden zitten (totaal niet nodig natuurlijk). Hij had het besproken met zijn moeder en zij vond het allemaal goed. Ze was erg blij dat hij weer naar school kon gaan. De community school vond Lambike niets dus hij had een goede private secondary school op het oog. (Dit had ik ook gedaan als ik hem was). Dit is natuurlijk wel iets duurder maar het diploma wat hij haalt is vervolgens ook weer beter. Die dag ging hij direct langs de hoofdleraar van de school.

Een nieuwe school

School

De volgende dag kwam hij met de gegevens van de school en de hoofdleraar. Via Whatsapp hadden we contact met de leraar. Lambike zou direct kunnen beginnen. Vervolgens hebben we een contract opgesteld zodat we de wederzijdse verwachtingen op papier hebben staan. Wij betalen zijn school en de rest, zoals huur en eten, moet hij zelf betalen. Dit betekent dat hij af en toe ook moet werken. In Malawi is dit heel gek. Als je naar school gaat concentreer je je alleen op school. Dan ga je niet werken. Na meerdere gesprekken gevoerd te hebben en een budgetplan te hebben gemaakt werd het langzaamaan duidelijk. Af en toe moet hij dus ook werken anders gaat hij het niet redden.

Update 17 oktober

SchoolVandaag, 17 oktober, is Lambike voor het eerst weer teruggegaan naar school! Hij heeft al eerder boeken gekregen van een leraar uit het dorp om alvast te studeren. Hij moest nog twee weken werken en in de avonduren studeerde hij alvast. Zijn wereld staat nu ineens op zijn kop. Veel eerder dan hij had gedacht gaat hij weer studeren en zelfs op een private school! Aangezien Lambike zo’n fantastische jongen is gaan we er vanuit dat hij over twee jaar klaar is met zijn secondary school. Wat zou dat geweldig zijn. We houden jullie vanaf nu op de hoogte van zijn vorderingen. Go Lambike!!!

Geef een Reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *