De zon had zijn werk goed gedaan de afgelopen twee weken in Malawi. Vanaf de grensovergang tussen Tanzania en Malawi was de temperatuur zowel overdag als ‘s nachts in het tentje perfect. Dat zou met onze volgende bestemming echter snel veranderen. Het Nyika National Park ligt namelijk op meer dan 2300 meter hoogte! Dat zouden een paar koude nachten worden…

We zijn er bijna

Bij het verlaten van Vwaza Wildlife Reserve was het nog zo’n 32 graden. In de 104 kilometer richting de campsite van Nyika bleek dat snel te veranderen. De eerste hobbelweg die we namen was eigenlijk prima te doen. Toen we vervolgens een shortcut namen werd de weg al wat uitdagender met een paar diepen dalen en hoge pieken. Langzamerhand werd de lucht al wat ijler en toen we de laatste 60 kilometer vanaf de gate naar de camping reden wisten we het zeker: we waren in de bergen.

Schotse taferelen in Malawi

Toen we vlakbij het plaatsje Chelinda waren was het landschap drastisch anders. Groene glooiende heuvels wisselden elkaar af met door het vuur aangetaste geblakerde gronden. Op een aantal locaties stonden ineens heel veel dennenbomen. Wij hoorden later dat dit in de jaren ’60 is aangelegd om papier van te maken. Toen de plantages eenmaal stonden bleek dat het vervoer van de stammen toch wel erg uitdagend was en toen hebben ze er in 1964 maar een nationaal park van gemaakt. Zo kan het dus ook gaan… Deze bossen herbergen nu echter luipaarden, antilopen en de nodige vogels dus uiteindelijk is het alleen maar prima.

De campsite op en niet meer af

Na een tijdje kregen we de campsite in het vizier. In het hart van één van de eerder genoemde ‘bossen’ was er een stuk gras met drie overkappingen en een douchegebouw. Bij elke plek was er een prachtig plekje voor een kampvuur gemaakt. We klapten de tent uit en genoten van de laatste zonnestralen voordat de ‘koperen ploert’ achter de bergen verdween. Met het verdwijnen van de zon verdween ook de temperatuur.

Matteo

De eerder genoemde plek voor het kampvuur kwam dan ook goed van pas. De ranger die op de campsite werkte, Matteo, zorgde dan ook goed voor ons. Deze geweldige jongen maakte zich grote zorgen over het feit of wij wel genoeg hout voor het vuur hadden, of de douche warm genoeg was (die werd ook met de hand gestookt) en hoe laat wij een vuurtje wilden in de ochtend. Hoewel wij dit laatste eerst afsloegen bleek dat hij de volgende morgen toch een (overigens heerlijk) vuurtje had gemaakt. Wat een topper.

Er is een tijd van komen…

Na twee heerlijke maar koele nachten was het tijd om te vertrekken. Wij deden dit met een rondrit door het park. Bij het Chosi Viewpoint op één van de hoogste plekken van het park genoten we met een vers bakkie koffie en een koekje van de omgeving. Wat een schitterende plek in Malawi!

Geef een Reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *