Misschien was dit wel het deel van de reis waar ik het allermeest naar had uitgekeken. Gorilla’s tracken in de overgebleven regenwouden van Afrika. In theorie kun je in drie landen berggorilla’s zien: Rwanda, de Democratische Republiek Congo en Oeganda. Aangezien ze in Rwanda vorig jaar besloten om de prijs omhoog te brengen naar $1500 per persoon (!) en het in Congo zo instabiel is dat ze het Virunga park voor heel 2018 hebben gesloten bleef er één bestemming over: Oeganda!

Slapen aan Lake Bunyoni

Voordat we onze harige broers en zussen in het regenwoud zouden treffen sliepen we eerst nog bij een kleine camping gelegen aan Lake Bunyoni genaamd Amasiko Homestay. De Nederlandse eigenaar had een prachtig stukje schiereiland omgetoverd tot een prima verblijf. Met onze overnachtingen ondersteunden we direct de twee scholen en een boerderij op het eiland. Bij aankomst werden we opgewacht door een hoop kinderen die aan het voetballen waren met een bal van touw en plastic tasjes. Nadat ik de bal één keer schopte waren ze verkocht en hebben we de rest van de middag een partijtje gespeeld.

Gorilla’s here we come!

Eindelijk was het dan zover, we gingen richting de Lodge die de gorilla permits voor ons had geregeld. Hoewel het ook in Oeganda een flinke smak geld per persoon is, 600 USD, raken de vergunningen snel uitverkocht. Er zijn er ongeveer 90 per dag en gelet op het toenemend aantal toeristen in Oeganda moet je dit flink van tevoren regelen. De weg naar de Lodge was niet de allerbeste, toen het de laatste 5 kilometer ook nog flink ging regenen schoven we letterlijk naar boven. Blij dat we bovenop de berg grenzend aan het regenwoud waren weden we beloond met een adembenemend uitzicht op het woud!

De grote dag

De wekker ging om 5.15u zodat we nog snel even een ontbijtje naar binnen konden werken voordat we weg werden gebracht naar het startpunt van het gorilla tracken. In de lodge hadden we de avond daarvoor Elsa en Dakin ontmoet. Het Zuid-Afrikaanse nummerbord van zijn auto viel op en het bleek dat hij in drie maanden tijd vanaf Kaapstad naar Oeganda was gereden. Elsa kwam op bezoek in Oeganda en ook bij hen stond het gorilla tracken hoog op het lijstje. Het was supergezellig met hen en we wisselden de nodige tips uit. Met zijn vieren gingen we die ochtend op weg naar de briefing.

Ons startpunt lag in Rushaga. Op deze plek zijn er zo’n acht groepen gorilla’s die bezocht kunnen worden. Na een korte inleiding werden wij met zijn vieren geplaatst bij een Brits gezin. Wij zouden die dag de Nshongi groep bezoeken.

De Nshongi groep

Het ging nu echt gebeuren. Omdat het de avond ervoor flink geregend had waren sommige stukken vrij glibberig. Met een heuse wandelstok en met de hulp van een drager (waarmee wij de community ondersteunen en het ook wat lekkerder loopt) gingen we richting de gorilla’s. De groep bestond uit één zilverrug, twee baby’s en vijf volwassenen. Het bleek een flinke wandeling te worden aangezien we pas na drie uur bij hen waren. De trackers waren die ochtend al vroeg op pad gegaan om de groep te lokaliseren. Eenmaal aangekomen bij de groep was het ontzettend bijzonder om zulke op ons lijkende dieren van zooo dichtbij te zien!

De zilverrug, de leider van de groep, kwam direct aanlopen om te kijken wie zijn ochtendmaaltijd kwam verstoren. De kleintjes vonden het maar wat interessant en voerden een heuse show voor ons op door in de bomen te klimmen en zich weer te laten vallen. De andere leden van de groep aten lekker verder en bewogen zich om ons heen. Op sommige momenten stonden we op slechts drie meter van de groep. Wat een unieke ervaring was dit.

De regenachtige terugweg

Na al dit moois moesten we helaas na een uur met de gorilla’s weer terug. Omdat één van de mensen in onze groep niet heel fit was deden we hier behoorlijk lang over. Deze Britse mevrouw had flink wat adempauzes nodig en vervolgens begon het ook nog eens te stortregenen. Na 8 uur lopen kwamen we weer teug bij het beginpunt, totaal verzopen van de regen maar met een enorm voldaan gevoel! In de lodge dronken we flink wat thee om ons vervolgens rond het vuur op te warmen. Hoe vet was dit!!!

Geef een Reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *