Nadat we even bij zijn gekomen in Kigali reden we naar het westen het natuur tegemoet op zoek naar chimpansees. Onderweg maakten we nog een stop in Butare voor een lekker kopje koffie en verse broodjes. Daarna reden we verder naar Nyungwe National Park. De chimpansee tracking is in het westen van het park waardoor je eerst het park helemaal doorrijdt. Hier zagen we buiten het leger ook een l’Hoest monkey.
chimpanzee

Briefing van de parkwachter

De vorige dag hadden we via internet de chimpansee tracking geregeld. Super handig hoe dit geregeld is in Rwanda. Op de website van de overheid kun je buiten je visa ook wandelingen en chimpansee tracking regelen. Je kunt dan ook direct online betalen. Het mooie is dat ze ook nog weten dat je komt:) Een dag van tevoren moet je je melden bij de parkwachters zodat je kunt afspreken hoe laat je waar moet zijn. Hier kregen we een korte briefing van wat we konden verwachten en wat we mee moesten nemen. Om 5 uur in de ochtend moesten we de volgende dag klaar staan bij een guesthouse.

Is er nog een recht stukje in Rwanda?

chimpanzeeWe hadden via de Bradt een camping uitgezocht maar dat bleek niet meer dan een parkeerplaats langs de weg te zijn. Even verder op zagen we een bord langs de weg voor een camping. We reden de berg op en kwamen uit bij iets wat nog in aanbouw was. Voor 4 euro konden we ergens staan en douchen in een huisje maar dan moesten de werkmannen wel eerst alle stenen weghalen die nog op de parkeerplaats lagen. Omdat we geen zin hadden om verder te zoeken gingen we op het aanbod in. Wij installeerden ons op een grasveld en na twee uur stenen ruimen konden we op de parkeerplaats staan. De plek was erg scheef dus met behulp van stenen hebben we de auto en tent geprobeerd recht te krijgen. ‘s Nachts waren we bang dat we door elke beweging van de plek zouden glijden.

De chimpansee tracking kan beginnen

De volgende ochtend was het zover. We stonden vroeg op en stonden klokslag 5 uur bij de afgesproken plek. De ranger kwam direct aanlopen. Hij reed met ons mee naar het startpunt van de track. Dit lag een uur rijden langs theevelden en dorpjes. Het laatste stuk was een hobbelige weg door de heuvels.

Met zijn tienen begonnen we de track achter de ranger aan. Vroeg in de ochtend waren de trackers al op weg om de chimpansees op te sporen. Tijdens de nacht slapen zij in nesten. Als het licht wordt gaan de chimpansees op pad op zoek naar voedsel. Na een half uur lopen door het bos, wat prachtig is met alle geluiden van de dieren die ontwaken, kwamen we de trackers tegen. Kort daarna zagen we drie chimpansees. Twee volwassenen en een kleintje. Ze zaten hoog in de boom vruchten te eten. Ze maakten een hoop kabaal omdat ze andere chimpansees lieten weten dat deze boom heerlijke vruchten had en dat iedereen moest komen. Niet veel later gebeurde dit ook. We werden omringd door een grote groep chimpansees die tussen ons door liepen en de bomen in klommen. Wat een geweldige ervaring. Na een uur gespendeerd te hebben met deze mooie dieren verlieten we het bos.

Slinger de slang langs het meer Kivu

Die middag trokken we door naar Lake Kivu. Dit is een groot meer grenzend aan Congo. De weg slingert door de heuvels langs het meer. Tijdens lunchtijd stopten we in het dorpje Kibuye bij een hotel aan het meer. Hier hebben we heerlijke tilapia gegeten die op de BBQ bereid was. Niet te vergelijken met de Nederlandse tilapia. Daarna reden we door naar Gisenyi. Een ander dorpje aan het meer. Hier sliepen we bij Inzu Lodge. Omdat Rwanda een land is van duizend heuvels heb je nergens een recht stukje waar je kunt kamperen. Dus verbleven we hier in een tipitent op een heuvel waardoor we prachtig uitzicht hadden op het meer.

Geef een Reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *