Eén van de meest bijzondere ervaringen in Afrika wat wildlife betreft is ‘The Great Migration’. Meer dan een miljoen gnoes leggen gedurende het jaar een lange tocht af op zoek naar voldoende eten, drinken en een plek om hun jongen ter wereld te brengen. De gevaren liggen hierbij op de loer aangezien de leeuwen hen op de hielen zitten en ook de krokodillen op scherp staan bij verschillende rivieren die de gnoes moeten doorkruisen.

Wetenschappelijke studie

Afhankelijk van het seizoen kun je ze treffen in de Serengeti in Tanzania of het Masai Mara park in Kenia. Toen mijn ouders de tickets voor hun reis door Tanzania hadden geboekt was het grote plannen begonnen. Via sites als herdtracker, boeken als de Bradt en kaarten van de Serengeti zelf deden we er alles aan om op het juist moment op de juiste plek te zijn. Het leek bijna op een wetenschappelijke studie ;-).

Volgens onze samengebrachte informatie moesten de gnoes ergens in het Westelijke gedeelte van het park zijn. Omdat dit wel een langgerekt maar slechts ‘dun’ stukje park is sloeg de twijfel toch wel toe toen we in de Serengeti waren. Waren we niet te laat?

Wow

In de Serengeti checkte we nog één keer de ‘herdtracker site’ om te kijken of ze toevallig nog ergens waren gespot. Toen bleek dat ze al veel noordelijker waren dan dat wij dachten. De verwachtingen waren dan ook niet al te hooggespannen toen we die ochtend de auto instapten. Na een korte stop bij een enorm grote nijlpaarden groep was het moment daar. Toen we in westelijke richting reden en we een vriendelijke ranger spraken bleek dat er minstens ‘duizenden’ gnoes een stuk verderop te vinden waren. Zoals eerder beschreven steeg de spanning aanzienlijk maar niet veel later was het moment daar.

Letterlijk duizenden, misschien wel tienduizenden gnoes passeerden ons gedurende de bijna twee uur dat we met hen hebben doorgebracht. Niet normaal om dit van dichtbij mee te mogen maken. Door de (overigens droge) rivier, over de vlaktes om vervolgens in de schaduw van een paar bomen uit te rusten. Werelds om dit te zien. Het beste is het om dit in het echt te zien maar om toch een beetje de ervaring mee te geven hierbij de video van de Serengeti en The Great Migration!

Geef een Reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *