Tijdens ons verblijf in Sea View mochten we met Raggy Charters mee op een aantal cruises op zoek naar dolfijnen en walvissen in de Algoa Bay. In de Algoa Bay liggen twee groepen van eilanden. Je hebt de eilandengroep St Croix en die van Bird Island. Op St Croix heb je de grootste kolonie Afrikaanse Pinguïns. Helaas neemt het aantal elk jaar verder af door vervuiling en overbevissing. Er zijn nu nog 6500 broedparen over op het eiland. Sinds kort behoort de St. Croix eilanden groep en Bird Island ook bij Addo Elephant National Park en wordt het goed beschermd. Hierdoor is er de hoop dat het aantal pinguïns weer gaat groeien. De Algoa Bay zelf wordt druk bezocht door verschillende dieren zoals dolfijnen, walvissen en haaien.

Honderden dolfijnen

We hadden het geluk om op een trip naar Bird Island mee te mogen varen. Een wetenschapper die onderzoek doet naar de populatie pinguïns op het eiland moest worden afgezet op het eiland. Aangezien het eiland vrij ver van de haven van Port Elizabeth ligt doen ze deze trip maar een paar keer per jaar.

We vaarden vroeg in de ochtend de haven uit om enigszins op tijd op Bird Island aan te komen. Onderweg naar het eiland kwamen we een grote school dolfijnen tegen. Geweldig om te zien! Als er één dolfijn omhoog komt dan zwemmen er drie onder het water. Zo kun je ongeveer tellen hoeveel het er zijn. Dit keer waren het er honderden.

Lees ook: Port Elizabeth & Sea View

Black Rocks

Voordat je Bird Island bereikt kom je langs het eiland Black Rocks waar 4000 Kaapse Zeehonden leven. Ze zijn erg nieuwsgierig en komen vlakbij de boot om je te bekijken. Ze zijn verdeeld over drie grote rotsen en omdat de zeehonden hier leven heb je grote kans om hier ook de grote witte haai te zien. Helaas voor ons maar gelukkig voor de zeehonden hebben we die niet gezien.

Bird Island

Daarna vaarden we naar Bird Island. Bird Island staat bekend om de enorme hoeveelheid Jan van Genten. Er wonen er ongeveer 120.000 op het eiland. Dit maakt het ook direct de grootste kolonie in de wereld. Ze komen hier graag omdat het een vlak eiland is waardoor ze goed kunnen opstijgen en ook weer landen. Ze paren op het eiland dus als je langs vaart zie je er heel veel zitten.

Jan van Gent

Het zijn bijzondere vogels omdat het de grootste duikende vogels zijn. Een Jan van Gent kan van een hoogte van 30 meter in één keer naar beneden in het water duiken om zo vis te vangen. Ze overleven dit doordat ze ‘luchtzakken’ hebben achter hun nek wat de impact van de duik in het water absorbeert. Ze kunnen tot wel 10 meter diep duiken om hun prooi te vangen. Vaak zie je een groep Jan van Genten naar beneden duiken op dezelfde plek. Dit gebeurt als er een grote school sardines in de baai zwemmen. Vaak worden de sardines in een groep gedreven door dolfijnen. Zij vallen dan van onderen aan en de Jan van Genten van boven. Dit noem je een Bait Ball. Soms doen de walvissen en haaien ook nog mee als het een grote bait ball is. Vanaf maart/april komen er in de Algoa Bay zoveel van dit soort Bait Balls voor dat ze dit ook wel de ‘Sardine run’ noemen.

Raggy Charters

Na een hele dag op zee keerden we terug naar de haven van Port Elizabeth. Wat een geweldige trip! Raggy Charters doet verschillende cruises zowel naar St Croix als Bird Island. Verder doen zij ook onderzoek naar de pinguïns en andere dieren in Algoa Bay. Ze houden elke dag bij wat ze zien. Verder leren zij ook kinderen over de dieren in de baai en waarom het zo belangrijk is om dit te beschermen. Wil je meer weten over Raggy Charters?

Klik hier voor de website!

Geef een Reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *