De laatste nacht in Drakensberg werd het erg koud. Toen we daar wegreden naar onze volgende bestemming hadden we één missie: op zoek naar een warme B&B met WiFi. Dit vonden we in Bloemfontein waar we twee nachten heerlijk hebben geslapen. Bloemfontein is een leuke tussenstop, het is een stad maar voelt aan als een dorp.

Mountain Zebra’sMountain Zebra

Omdat al die luxe niet moet gaan wennen ( 😉 ) reden we, nadat we weer even bij waren gekomen, naar Mountain Zebra Park. Dit park ligt in de prachtige Karoo net buiten Cradock. De naam van het park geeft het al weg, wat je daar vooral kan zien zijn Mountain zebra’s. Het park is opgericht om deze dieren te redden. Ze begonnen met de laatste drie overgebleven zebra’s van deze soort en hebben er nu heel veel rondlopen. In de andere parken zie je vooral de plain zebra’s (ook wel Burchell’s zebra genoemd). De Mountain zebra ziet er anders uit. Door de grote oren en ronde kop hebben ze meer weg van een ezel. Verder lopen de strepen op hun benen helemaal door en op hun buik houden de strepen juist op.

Vriendelijke buren

We kwamen in de middag aan in het park en kozen een plekje uit op de camping. De campingplekken zijn verdeeld over een pleintje waardoor je redelijk dicht op elkaar staat. Hierdoor heb je wel direct contact met de andere campinggasten. In dit geval was dat wel leuk want we leerden zo een aardig koppel uit Port Elizabeth kennen. We besloten daarna nog een avondrit te doen. Het park is niet heel erg groot maar door de vergezichten op de Karoo, de enorme bergen en de veelzijdigheid van de dieren die er lopen voelt het wel aan als echt wildpark.

Wij gingen die avond naar het noorden toe, waar de meeste dieren leven. Je rijdt eerst een grote berg op en vervolgens zie je groene vlaktes vol met blesbok, zwarte wildebeest (eerste keer dat we die zagen), Mountain zebra, springbok en red hartebeest. Vlak voor het kamp zagen we zelfs nog een caracal oversteken. Aan het einde van de avondrit begon het een beetje te regenen. Om niet weer alle was nat te laten regenen zoals in Cape Vidal reden we snel naar het kamp toe. Toen we aankwamen op de camping was onze was echter weg. De buren die we nog niet eerder hadden ontmoet waren zo aardig geweest om alles op te ruimen. Hoe aardig is dat!

Cheetah tracking

In Mountain zebra park lopen niet alleen antilopen maar ook vijf cheetahs, zeven leeuwen en een aantal zwarte neushoorns rond. Uniek voor dit park is dat je zelfs met een ranger mee op cheetah tracking kan. Dat deden wij de volgende ochtend dan ook. Om half 8 verzamelden we bij de receptie.

Twee van de vijf cheetahs hebben een halsband. Wij gingen vandaag op zoek naar het vrouwtje. We reden de bergen in en elke keer stapten onze ranger uit om naar zijn antenne te luisteren. Als je piepjes hoort dan was ze binnen een bereik van twee kilometer. De bergen en rotsen maken het alleen lastiger omdat deze het signaal weerkaatsen. We reden de vallei in en hoorde een piepje. Omdat het signaal vervolgens weer zwakker werd hebben we een paar keer heen en weer gereden voordat de ranger besloot te voet verder te gaan. Om onze verwachtingen te managen gaf de ranger aan dat het een lange wandeling kon worden en dat de kans er in zat dat we haar niet zouden vinden. Iedereen stemden toch in om het te proberen. We verlieten de auto en liepen een steile berghelling op.

Eindelijk: de cheetah

Mountain ZebraToen we boven waren werd het signaal beter. Op een gegeven moment gaf de ranger aan dat ze dichtbij was en dat we goed moesten rond kijken of we haar hoofd ergens zagen. Ineens zag de ranger de cheetah. Ze lag helemaal verscholen in de schaduw van een paar bosjes. Op maar vijf meter afstand bleven we staan en konden we het dier bewonderen. Ze was even zenuwachtig maar vervolgens vond ze het goed, ging ze liggen en hebben we een lange tijd bij haar gestaan. Wat een ervaring! De cheetahs in het park gedragen zich als luipaarden en leven alleen in de bergen en niet in de Savannah zoals je vaak op tv ziet. Dit komt door de leeuwen in het park die juist op deze grote weides jagen. Hierdoor hebben de cheetahs zich aangepast. Ze doen het erg goed en hebben vaak ook kleintjes die ook bijna allemaal overleven. Deze worden dan vervolgens weer in andere parken uitgezet. Een succesverhaal dus…

Mountain Zebra

Op zoek naar de zwarte neushoorn

In de middag gingen we eerst naar het zwembad op een picknick plek. Vervolgens gingen we op zoek naar de zwarte neushoorn. Er zijn drie 4×4 loops die je kunt nemen in het park. Wij namen de Juriesdam trail en na een behoorlijk stuk in low gear 4×4 (de weg is bijna verticaal vol met gaten) kwamen we boven op een de berg. Het gekke is dat het hier weer helemaal vlak is, je rijdt echt een plateau op. Omdat weinig mensen de 4×4 trails nemen ben je vaak de enige op de weg. Dit was ook het geval toen we ineens in de verte een groot grijs dier zagen. We pakten de verrekijker erbij en ja hoor we hadden hem gevonden! De zwarte neushoorn. Dit zeldzame beest konden van heel dichtbij goed bekijken. Hij was op zijn hoede maar liep niet weg waardoor we hem heel lang hebben kunnen zien. Heel uniek om meer dan een uur met zo’n mooi dier door te brengen.

Mountain Zebra

Een verborgen schat in de Karoo

De volgende ochtend deden we nog een ochtenddrive door de bergen en wisten we nog een andere zwarte neushoorn te spotten. Wat een mooi park is dit. Ze hebben zoveel bijzondere dieren die je nergens anders ziet. Verder heb je verschillende landschappen en zie je overal om je heen lege vlaktes en bergen. Dit park is een verborgen schat in de Karoo. Toen reden we verder naar de Valley of Desolation.

Geef een Reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *