Overstromingen in Hluhluwe

Omdat het wassen van de kleding in Cape Vidal wat langer duurder dan verwacht gingen we pas rond de middag naar Hluhluwe-uMfolozi. Iedereen spreekt de naam van dit park anders uit. Sommige zeggen Chluchuwe, andere Shloeweshloewe maar wij kunnen het sowieso niet uitspreken. Het park bestaat uit twee delen die door een weg worden gescheiden van elkaar. Bovendien is dit het oudste park in Zuid-Afrika en met de bergen in dit park is het een spectaculaire plek! Het park heeft drie ingangen: de Nyalazi gate (in het zuiden in het uMfolozi gedeelte), Cengeni gate (in het westen in het uMfolozi gedeelte) en de Memorial gate (in het oosten in het Hluhluwe gedeelte). Het plan was om van de Nyalazi gate naar de Memorial gate te rijden want daar hadden we een accommodatie geboekt. Toen we rond 16.00 uur aankwamen bij de gate keek de mevrouw achter de receptie ons verward aan omdat we het park nog in wilden gaan. We vertelden dat we via het park naar de andere gate wilden rijden. Dat ging niet door want de brug was overstroomd door de hevige regenbuien. Helaas moesten we weer helemaal terug richting St. Lucia en buitenom het park in de richting van onze slaapplek.

Slapen op een modderig parkeerterrein

We hadden voor die nacht bij Hluhluwe backpackers geboekt wat 1,5 km buiten het park ligt. Hluwehluwe zelf heeft namelijk helaas geen camping. Het was een gokje want de recensies die we lazen waren erg wisselend. We kwamen net voor het donker aan en omdat het hard had geregend de laatste paar dagen hadden ze wel een kampeerplek maar dan moest je een modderig onbegaanbaar paadje nemen. Dus de enige optie was op een modderig parkeerterrein tussen de auto’s en de hondendrollen. Nu ben ik zelf gek op honden maar door de regen waren de honden aardig nat en rook het hele huis naar natte hond. De geur ging zelfs in je kleren zitten. Je kon daar ook gebruik maken van de keuken maar wij hebben gewoon onze eigen spullen gebruikt. Kortom ik zou er niet nog een nachtje slapen.

Klimmende leeuwen

De volgende ochtend reden we om 6.00 uur het park in. We kochten een kaart bij de ingang en sloegen direct het eerste zandweggetje in. De wegen gaan berg op en af. Op sommige momenten ben je blij dat je een 4×4 hebt zodat je zeker weet dat je omhoog komt. Nadat we net aan het dalen waren van een hoge bergtop zagen we twee leeuwinnen de weg kruisen. Wat bijzonder is aan de leeuwen in Hluhluwe-uMfolozi is dat ze bekend staan om het beklimmen van bomen. Ik maakte nog een grapje dat ze straks de boom in klimt en verrek daar ging ze. Eerst de één en toen de ander. Er gaan verschillende theorieën over waarom ze het doen zoals verkoeling, weg van de vliegen en dat ze kunnen hun prooi beter kunnen zien. Wat het ook is, het is fantastisch om te zien.

Het ruikt weer naar natte hond

Na een kort stukje verharde weg namen we weer een zandweg. Alle kruisingen hebben nummers en bij nummer 15 zagen we ineens een wilde hond op de weg staan. Geweldig, maar wat een geur! We waren zo dichtbij ze dat we ze goed roken. Het was een pack van zeven, een aantal waren al aan het jagen en vier lagen nog lekker in het lange gras te slapen. Ongelooflijk de enige dieren die we tot dan toe hadden gezien waren leeuwinnen en wilde honden, wat een park!

Klimmende luipaard

Na een heerlijke lunch reden we verder naar het andere gedeelte van het park, uMfolozi. Het water was nu gezakt waardoor we de brug konden passeren. Na daar een klein rondje te hebben gemaakt besloten we weer terug te gaan. Ineens stak er toen voor ons een luipaard over. Hij dook de snel de bosjes in. Wij wachten nog even om te zien of we nog een glimp van hem op konden vangen. Toen klom hij ineens in een boom! Dit stond nog hoog op ons ‘verlanglijstje’ van wat we graag een keer wilde zien: een luipaard in de boom. Omdat we op een asfaltweg stonden ontstond er al snel een file en vond de luipaard het te druk. Hij hield het voor gezien. Toen we terug naar de uitgang reden hebben we nog een Duits gezin geholpen die vast zaten op de zandbank vlak voor een rivier. Konden we direct even oefenen hoe je een auto eruit trekt voor als we straks in Botswana zijn.

Nog een dagje Hluhluwe

Omdat we Hluhluwe zo mooi vonden zijn we de volgende dag weer gegaan. We hadden die nacht heerlijk geslapen bij de Bush baby Lodge. We pakten weer wat zandweggetjes en wat zelden gebeurt is dat op kruising nummer 15 nog steeds dezelfde wilde honden waren. Normaal gesproken rusten ze nooit twee keer op dezelfde plek. Ze bestrijken namelijk een gebied van 400km2. Ze waren nu wat actiever en stonden net op om te gaan jagen. Naast ons stond een auto met een ranger en gasten erin. Nadat ze 3 minuten de wilde honden hadden bekeken riep de ranger “alles klar?!” en toen gingen ze weer verder. Hierdoor konden wij heerlijk in ons eentje genieten van de wilde honden. We hebben ze nog een tijd gevolgd totdat ze in de bosjes verdwenen.
Hluhluwe

Na de wilde honden was het tijd voor het volgende dier. De dag ervoor hadden we wel heel veel neushoorn mesthopen gezien maar geen één neushoorn. Vandaag hadden we meer geluk en hebben we er een paar gezien. Wat een mooi park is dit! We hebben in twee dagen zulke mooie dieren gezien. Van alle parken die we tot nu toe hebben gezien staat deze zeker in onze top drie.

Geef een Reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *