Even mooi avontuur in Mlilwane Wildlife Sanctuary kreeg een vervolg in Hlane Royal National Park. Op onze trip door Swaziland was dit het tweede park wat wij bezochten. Om dit park in het Noord-Oosten van Swaziland te bereiken reden we een kleine 100 kilometer op een weg met meer verkeersdrempels dan auto’s. De heerlijke lunch bij Malandela’s kwam dan ook meerdere malen langs. Dat is nog eens waar voor je geld ?!

Van gate naar gate

Hlane is dus een koninklijk park. Waar Mlilwane grote weides afwisselt met groene bergen is Hlane Royal National Park meer een soort bushveld. Lage begroeiing, flink wat bosjes en af en toe een boom. Wat het ook anders maakt is het ongekend aantal gates die je open en dicht moet doen. Er zijn een aantal verschillende gebieden waar ze bepaalde dieren wel en niet willen laten lopen. Het Ndlovu (Swazi’s voor olifant) Camp waar wij sliepen ligt in het hart van het park. Ik dit gedeelte komen voornamelijk antilope, olifanten en neushoorns voor. Vooral dat laatste hebben we geweten.

Mijn eerste Sibebe met een neushoorn
Hlane

Na het inchecken en het uitzoeken van een campsite besloten we nog een ritje naar de dichtstbijzijnde waterbron te maken. Na een mooie route maar zonder al teveel te zien keerden we terug naar het kamp. Het kamp heeft namelijk een vrij grote waterbron vlak achter een klein hekje. Een aantal heerlijke stoelen en bankjes zorgen ervoor dat je als een koning (hint) naar de dieren kunt kijken. Terwijl ik wat drinken ging halen en leerde dat Sibebe een biertje uit Swaziland is (je leert elke dag iets nieuws) zag Jolene al dat er neushoorns in de modder lagen!

Attack of the rhinos

Als de neushoorns mogen relaxen mogen wij dat ook. Dat deden we dan ook langs het eerder genoemde kleine hekje met twee draadjes prikkeldraad op een hoogte van een meter. Ik kwam er al eerder op de pijnlijke manier achter dat er ook nog een klein beetje stroom op zat. Dit was echter niet meer dan het schrikdraad wat je bij een paardenveldje aantreft.

Nadat de modder zijn werk had gedaan en de neushoorns voldoende afgekoeld en ‘schoon’ waren liepen ze naar een boomstam om zich lekker te schrobben. Aangezien dit nog steeds vlak langs het hek was liepen wij met de neushoorns mee. Toen ze ook hier mee klaar waren liepen ze iets verder en stonden ze op een meter of vier van het hek. Na een aantal foto’s waren ze het echter zat. Eén van de mannetjes kwam op het hek afgestormd en dat zorgde ervoor dat wij als een gek wegrenden (wat je dus eigenlijk niet moet doen). Het bleek gelukkig een ‘mock charge’ te zijn en de neushoorn stopte vlak voor het hek. Met iets meer adrenaline in ons lijf dan 15 minuten daarvoor dronken we ons drinken op en gingen we richting onze tent.

Hlane royal national park

Neushoorn day

Na een zeiknatte maar warme nacht reden we in de ochtend door een modderig Hlane Royal National Park. Na de ervaring van gister kon het niet veel mooier worden dachten we. Hlane royal national park Dit bleek niet te kloppen aangezien we iets verderop om het hoekje nog meer neushoorns dan gisteren stonden. Zo’n grote groep hadden wij nog niet eerder bij elkaar gezien. Nadat we even bij ze stonden kwam onze vriend van gisteren (te herkennen aan een raar oortje welke de verkeerde kant op staat) ons vriendelijk verzoeken om door te rijden. Hij kwam wederom met een aardig gangetje onze kant op.

We besloten de neushoorns met rust te laten, een rondje in het park te doen en vervolgens in de middag te wachten op de neushoorns bij de waterbron. Dit keer kwamen de neushoorns op een vriendelijke manier dichterbij. Ik denk dat we op een meter of 2(!) bij hen vandaan stonden. Dit was zeker een van de hoogtepunten tot nu toe. Ongelooflijk gaaf en spannend en iets wat we voorlopig niet zullen vergeten!

Geef een Reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *