De grensovergang van Zuid-Afrika naar Swaziland ging uiterst soepel. Binnen 20 minuten stonden we een paar stempels in ons paspoort rijker aan de andere kant van de grens. Omdat diesel in Swaziland 2,5 rand per liter goedkoper is dan in Zuid-Afrika gooide we een litertje of 130 (!) in onze tank toen we in Swaziland waren.

Omdat het wel even duurt voordat er 130 liter in een tank zit heb ik altijd een goed (en lang) gesprek met de pompbediendes. Deze man begon gelijk over van Persie, Robben en Sneijder. Ik vraag mij of we dit gesprek over tien jaar hebben over De Ligt maar ik heb een vermoeden. In mijn zoektocht naar een voetbalshirtje van Swaziland stopten we in de hoofdstad Mbabane bij een groot winkelcentrum. Het shirtje vonden we niet maar de lunch was meer dan prima.

Mlilwane deel 1: open vlaktes en bergen

Het Mlilwane Wildlife Sanctuary is niet zomaar een game park. Omdat er geen grote roofdieren zijn (op de luipaard na) mag je overal lopen en fietsen. Met onze Wild Card mochten we bovendien gratis naar binnen en dus betaalden we alleen voor de overnachting.

mlilwane wildlife sanctuaryToen we door de poort van het park reden werden we verrast door de grote open vlaktes met groen gras en groene bergen tegen de achtergrond. Het was net een schilderij. Na een droog Noorden van Zuid-Afrika te hebben gezien was dit een welkome afwisseling. Niet veel later zagen we een Blesbok ook een antilope welke we nog niet heel veel eerder hebben gezien.

De campsite zelf was misschien wel de schoonste die we ooit hadden gezien en onze plek keek uit op de bergen van het park. Heerlijke plek!

Mlilwane deel 2: de Machobane hike

mlilwane wildlife sanctuary

Zoals gezegd kun je vrij wandelen door dit park. Er zijn bovendien een aantal routes uitgezet die je naar de mooiste plekjes van het park brengen. Aangezien de Hippo trail rondom het kamp wat ‘te standaard cq makkelijk’ leek moesten wij natuurlijk weer iets uitdagenders doen in de vorm van de Machobane trail.

Om bij het beginpunt te komen namen we eerst een 4×4 route over de bergen. Na een aantal kilometer waren we op de plaats van bestemming, een open stukje waar we de auto konden parkeren en een klein bordje wat aangaf dat dit stuk bos waar we doorheen moesten toch echt het begin van een pad was.

Na een meter of honderd kwamen we erachter dat dit geen kinderachtig pad was. Onder rotsen door, over gammele bruggen heen, trapjes op en door lang gras klauterden we langzaam omhoog. Na een kilometer of drie kwamen we er bovendien achter dat de ca. 6,5km die aangegeven stond op het kaartje slechts 1 kant op was. Daarom hebben we onze eigen route gemaakt en zijn we naar een andere top geklommen. Bovenop de top zijn we een grote rots op geklommen en hebben we genoten van het uitzicht over Swaziland. Ik met een pak Romany Creams Classic Choc koekjes (hallelujah) en Jolene gezond met een appeltje.

Wat je misschien ook leuk vind: Hlane Royal National Park: Of is het Rhino National Park?

Mlilwane Wildlife Sanctuary deel 3: dieren op de campsite

De rest van de middag waren we vooral druk met het bijkomen van de klim en het genieten van het uitzicht. Het kostten ons dan ook niet veel moeite om ‘s avonds, na een valentijnsdiner van pannenkoeken en wijn, de slaap te vatten. Om 1.21 uur werden we echter wakker van het geluid van hoeven rondom onze tent. In het maanlicht stonden daar ineens 15 zebra’s onze auto te bewonderen en zichzelf te schuren aan een paar bomen.

mlilwane wildlife sanctuaryToen we wakker werden zagen we dat er ook nog een aantal impala’s langs waren geweest. Dit alles werd nog mooier toen we aan de koffie zaten. Terwijl we rustig wat foto’s aan het bewerken waren kwam er een wrattenzwijn die over de lader van mijn laptop stapte en even aan de verse koffie rook. Haar kleintjes vonden de auto wel interessant en knielden onder de auto om te zien of ze daar nog iets konden snaaien.

Al met al was Mlilwane Wildlife Sanctuary een feest om te verblijven. Schitterende natuur en met de wandelingen en/of fietstochten die je daar kunt maken is het zeker de moeite waard om te bezoeken!

Geef een Reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *