Op goed geluk reden we op 8 februari de poort van Blouberg Nature Reserve binnen. Blouberg Nature Reserve ligt in de provincie Limpopo in Zuid-Afrika en staat ‘bekend’ om de grote populatie gieren die hier hun nesten hebben. Dit was dan ook de reden waarom wij hier heen gingen.

Zoek maar een plekje uit

Zonder reservering keken ze ons eerst een beetje vreemd aan maar na een kort telefoontje van de wachter naar iemand die er iets over te zeggen had mochten we naar binnen. De omschrijving van de locatie van de campsite was kort maar krachtig: ga hier rechtdoor, dan naar links en zoek maar een plekje uit. Dat deden we dus ook maar braaf en zo kwam het dat we niet veel later op plekje nummer 5 stonden vlakbij de primitieve sanitaire voorzieningen.

Een ‘ontspannen’ middagritje

Nadat het aankomstritueel achter de rug was (stoelen uitpakken, tafeltje uitklappen) besloten we nog een klein ritje te maken. Het was goed dat we de site van Blouberg nog open hadden staan zodat we nog snel het plaatje van de kaart konden downloaden. Met dit minuscule kaartje reden we in de richting van het nog kleinere plaatje van een gier: daar moest de kolonie zitten. Zo gezegd zo gedaan natuurlijk. We begonnen goed maar al snel bleek dat we tussen twee bergen heen moesten om de kolonie te bereiken. Dit was geen Kruger meer met de perfecte offroad weggetjes. Na een heel eind te zijn gekomen kwamen we op een gegeven moment een dusdanig lastig afdaling tegen dat we onze poging voor die dag staakten. Jolene besloot de stenen van iets dichterbij te bekijken (lees: gleed uit op de rotsen) en de auto trok het maar net om weer achteruit te rijden. Missie gefaald.

Wat je misschien ook leuk vind: Het prachtige uitzicht van Mapungubwe National Park

Gelukkig hebben we de rangers nog

Eenmaal terug bij het kamp besloten we de volgende dag met een ranger mee te gaan naar de gieren. Om 7.00 uur stipt stond onze ranger voor die dag, Ruan, klaar met zijn Toyota Land Cruiser uit de jaren 70. Ruan vertelde ons dat het zo’n twee uur zou duren om bij de gieren te komen en dat hij ook altijd een andere route neemt omdat die afdaling niet te doen is. Voelde toch wel goed om dat te horen ;-). Als aspirant ‘birder’ stopten we bij een aantal vogels om vervolgens over te gaan op het grote werk: de gieren.

Meer dan 2000 (!) gieren

Zoals gezegd tref je in Blouberg gieren aan. Wij wisten echter niet dat dit er meer dan 2000 zijn! De gieren (cape vultures) nesten langs de stijle kliffen van twee bergen in het reservaat. Wij leerden van Ruan dat de gieren pas vliegen als de lucht warm genoeg is om op te kunnen zweven. Gieren maken gebruik van deze ‘thermals’ om zo min mogelijk te hoeven slaan met hun vleugels. Om van de ene warme luchtbron naar de andere te vliegen. Op het moment dat wij bij de kliffen arriveerden zagen we honderden gieren uitvliegen! Heel imposant. Het was wel een gevalletje ‘je had er bij moeten zijn’ want de foto’s doen absoluut geen recht aan hetgeen we hebben gezien!

Geef een Reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *