Het Noorden van Zuid-Afrika heeft meer nationale parken dan alleen Kruger. Eén daarvan is Mapungubwe National Park. De naam helpt zeker niet bij de bekendheid, de locatie evenmin. Het park is goed weggestopt tegen de Botswaanse en Zimbabwaanse grens aan. Desalniettemin reden wij vanuit Zvakanaka in de richting van dit park.

Opgedeeld in tweeën

Na een geweldige tussenstop in Alldays bij Delicious, een superplek voor milkshakes en iets lekkers voor erbij, kwamen we aan bij de main gate van Mapungubwe National Park. Daar werd ons uitgelegd dat het park uit twee delen bestaat. Het westelijke deel bevat de meeste kampen waar je kunt slapen, inclusief onze campsite. In het oostelijke deel is er meer wildlife te vinden én heb je de highlights van het park.

Treetop walk & confluence uitkijkpunt

Twee van deze highlights zijn de Treetop walk en het confluence uitkijkpunt. Toen we binnen reden leek het nog niet een heel bijzonder park. Het zag er wat kaal uit en er was bijna niemand te bekennen. Na een aantal kilometer begon het landschap echter drastisch te veranderen. Uit het niets was er een enorme vallei zichtbaar waar de Limpopo rivier de aarde van voldoende water voorzag. Onze eerste stop waar we de auto konden verlaten was de Treetop walk. Deze kleine wandeling tussen de bomen door geeft je een mooi uitzicht op de flora en fauna om je heen. Op het einde is er een mooi bankje gemaakt met uitzicht op de rivier.

Eenmaal veilig terug in de auto zetten we koers richting het confluence uitkijkpunt. Je zit dan ongeveer midden in het park en na een korte wandeling kom je bij vier ‘decks’ waar je een schitterend uitzicht op de vallei hebt. Naast dit uitzicht is het ook het punt waar de Limpopo rivier samenkomt met de ShaShe rivier én waar je uit kunt kijken op zowel Botswana, Zimbabwe en een stukje Zuid-Afrika.

Het westelijke deel: Mazhou Campsite

Na een rondje door het oostelijke deel gingen we rond een uurtje of vijf richting het westelijke deel. Omdat er een aantal private game parks tussen de twee delen ligt moesten we het park verlaten en zo’n 40km omrijden om bij het westelijke deel te komen. Nadat we door een aantal akkers waren gereden kwamen we aan op onze bestemming: Mazhou Campsite. Deze plek was samen met het uitzicht van confluence één van de beste punten van Mapungubwe National Park. Onze ‘huis-bushbuck’ kwam af en toe een kijkje nemen terwijl wij een lammetje op het vuur legden.

Bird hide & Mopani 4×4 Trail

De volgende ochtend werden we rustig wakker van de vogeltjes rondom onze tent. We besloten om eerst even goed te ontbijten (en dus niet in de auto zoals 8 van de 10 keer) om vervolgens een klein rondje langs de rivier te maken. Het was hier dat we voor het eerst onze 4 wheel drive modus aan moesten zetten om door het zand en de plassen heen te komen. De ochtendrit eindigde met een bezoekje aan de bird hide gelegen aan een mooi meertje waardoor er genoeg te zien was.

In de middag besloten we in het westelijke deel te blijven en ‘nog even een 4×4 weg te nemen’. Dit hebben we geweten. Het begon rustig met wat zand maar werd al snel een stuk lastiger doordat we over stukken rots heen moesten. Jolene werd het zo zat dat ze uitstapte en alle takken en rotsen van de weg wist te gooien zodat we er netjes doorheen konden rijden. We waren blij dat we weer bij het kamp waren.

Zouden we Mapungubwe Naional Park aanbevelen? Ik denk dat het antwoord ‘Ja’ is als je op weg bent naar Botswana. Als je er speciaal naartoe rijdt om vervolgens weer verder te gaan in Zuid-Afrika zijn het wel erg veel extra kilometers. Aan de andere kant: de lunch in Alldays is heel erg lekker 🙂

Geef een Reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *