Er zijn leeuwen in de buurt

Vanuit Moremi rijden we door naar Chobe National Park. Bij de Mababe gate komen we binnen en bij de receptie waarschuwen ze ons direct voor leeuwen! We horen dan ook gelijk de roep van een leeuw. We kijken goed om ons heen maar zien geen leeuwen totdat we ineens een wat grotere boom tegenkomen. Deze enige boom in de omgeving staat echter wel vlak langs de weg. Als we goed kijken zien we ineens 8 leeuwen liggen in de schaduw van de boom! Je zou er bijna overheen rijden, zo goed waren ze verstopt. We stoppen om ze te bewonderen. Het zijn leeuwinnen met twee kleine welpjes. De leeuwinnen zitten onder de modder om zichzelf koel te houden. Even later komt ook de leeuw aangelopen die we hoorden in het begin. Hij is klaar met zijn ronde en gaat in de schaduw van een andere struik liggen.

43 graden

Na een tijd bij de leeuwen te hebben gestaan rijden we verder. Niet over de weg maar een stukje ‘off road’ aangezien de leeuwen lekker blijven liggen op de weg. Het is dan nog zo’n 40 kilometer rijden naar de Savuti Marsh. Als je het park in het droge seizoen bezoekt betekent dit dat je een lange 40 kilometer te gaan hebt waarin je geen wild tegenkomt omdat er geen water in de buurt is. Hierdoor rijden we in één stuk door met de ramen dicht en de airco aan. Het is namelijk 43 (!) graden celcius buiten.

“Chobe is het eerste nationale park van Botswana en heeft het meeste wildlife.”

Savuti Marsh

Dan komen we aan bij de Savuti Marsh. Helaas staat er geen water in als wij er zijn. Het bijzondere aan de Savuti Marsh is dat er 28 jaar geen water doorheen heeft gestroomd maar in 2009 plotseling weer wel. Sindsdien staat hij echter raadselachtig weer droog. Er is geen duidelijke reden waarom er de ene keer wel water stroomt en de andere keer nier. Het ligt namelijk niet aan de regen. Er is een theorie dat het komt door de tektonische platen in de aarde. Als er water in de Marsh staat is er veel wildlife in de omgeving. Wij bezoeken Savuti in oktober 2016 als er geen water in het kanaal stroomt. Doordat er twee kunstmatige waterpoelen zijn aangelegd is er wel wildlife in de omgeving. Dit speelt zich echter allemaal af in én rondom de waterpoelen. Hierdoor is het in de zomer makkelijker om dieren te spotten. Voor de dieren zelf is het gevaarlijk bij de waterpoelen. De kans is dan ook groot dat zij hun natuurlijke vijand daar tegenkomen.

Savuti leeuwen

De olifanten en leeuwen in Savuti zijn elkaars grote concurrenten bij de waterpoelen. Overdag drinken de olifanten maar in de nacht hangen de leeuwen daar rond. De leeuwen die in Savuti leven bestaan uit grote troepen. Ze staan er om bekend dat ze soms ook olifanten aanvallen en doden. Er zijn zelfs troepen van 40 leeuwen aangetroffen. Tegenwoordig zijn de troepen kleiner.

De leeuwen in Savuti staan erom bekend dat ze olifanten kunnen doden.

Savuti Campsite

Wij komen in de middag aan bij de Savuti Campsite. We krijgen een plek aangewezen vlakbij het douchegebouw. Wat ons opvalt is dat er een grote betonnen muur om het gebouw is neergezet. Later hoorden we dat dit bescherming moet bieden tegen de olifanten. Olifanten willen altijd het verste water hebben. In tijden van droogte hebben ze bijvoorbeeld alle waterleidingen uit de grond getrokken. We zoeken de schaduw op bij een andere campingplaats onder een boom. Omdat het zo warm is heeft het ook geen zin om wildlife te spotten. Ook de dieren liggen nu ergens onder een boom in de schaduw te chillen.

Marabou pan

Als de zon begint te zakken en het wat koeler wordt gaan we op pad. We rijden naar het zuiden en komen aan bij Marabou pan. We zetten de auto stil. Daar zien we na een tijdje een paar hyena’s aankomen. Ook zij hebben dorst gekregen van de hitte en staan op hun gemak te drinken. Ze kijken wel constant om zich heen of het veilig is. Daarnaast staat een grote olifant in zijn eentje te drinken. Hij houdt zijn slurf bij de bron van het water. Waarschijnlijk omdat dit het verste water is. Af en toe schudt hij met zijn oren als er dieren te dichtbij hem komen. Antilopen houden gepaste afstand van de hyena’s en wachten op hun beurt. Hier kun je uren naar kijken.

 

Pump pan

Vervolgens rijden we weer richting het kamp en bezoeken we in het noorden ook nog een waterpoel genaamd ‘Pump pan’ voordat we gaan eten. We worden beloond. Er ligt een troep leeuwen bij de waterpoel en ze zijn niet alleen. Er staan een kleine groep olifanten te drinken. Deze oude mannetjes laten de leeuwen niet dichtbij komen en af toe schudden ze met hun oren. De leeuwen liggen verspreid in het zand en wachten geduldig. Er zijn meerdere grote leeuwen en een aantal leeuwinnen. Ook zijn er een paar jonge en wat oudere welpen. Ze spelen met elkaar. Het is prachtig om te zien. Tot slot worden we getrakteerd op een echte Afrikaanse zonsondergang.

 

Lees meer verhalen over Chobe Nationaal Park:

Overnachting op de Ihaha campsite

Geef een Reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *