Chobe National Park

Slapen tussen de wilde dieren is iets wat je niet iedere nacht doet. Wij deden dit voor het eerst in Botswana in het Chobe National Park op de Ihaha campsite.

Om door het park heen te rijden heb je in ieder geval één ding hard nodig: een goede 4×4. Wij hadden een Toyoto Hilux gehuurd met een tent op het dak. Om niet al teveel te stuntelen met het opzetten van de tent met een leeuw in je nek sliepen we de nacht daarvoor op een camping buiten een park. Voordat we het park inreden lieten we bovendien de banden iets leeglopen zodat we meer grip zouden hebben in het mulle zand. Terwijl we dit aan het doen waren sprong er een aap op het dak van onze auto. Ik kon toen nog net de deur van de auto dicht doen voordat onze voedselvoorraad werd geplunderd ;-).

Wat een geluk: Zwemmende olifanten

Na de eerste honderd meter in Chobe twijfelden we bijna of je wel echt een 4×4 nodig had. Maar toen we de bocht om gingen waren we blij dat we er één hadden. De wegen in Chobe zijn namelijk erg zanderig en af toe glijdt je een beetje weg.

De eerste weg gaat direct naar de rivier toe. Als je daar bent weet je niet wat je ziet. We zijn vaker in Zuid-Afrika geweest in wildparken maar dit hadden we nog nooit eerder gezien. Voor ons lag een brede rivier vol met zwemmende olifanten. Aan de rand van de rivier waren er nog meer dieren zoals de giraffe, impala, zebra’s en de zeldzame roan antilope. In oktober leven alle dieren in en naast het water omdat dit één van de heetste maanden is. Het wordt ook wel ‘suïcide month’ genoemd. Dit maakt het spotten van wild ‘eenvoudiger’ maar je blijft wel het zweet van je voorhoofd en camera afvegen.

Een kleine waarschuwing

Na de eerste indrukken zochten we aan het eind van de middag de camping op. Na een nog zanderiger paadje dan in het begin kwamen we ‘in the middle of nowhere’ bij de ingang van de camping waar iemand ons op zat te wachten. Deze ranger vertelde wat onze campingplaats was en waarschuwde ons voor de wilde dieren die op je eten af konden komen. Ook vertelde hij dat er zo nu en dan iemand uit Namibië de rivier (vol met krokodillen en nijlpaarden) trotseerde om wat dingen uit je auto mee te nemen. Iets wat je eigenlijk niet wil horen als je voor het eerst in het wild gaat kamperen…

Ihaha campsite

In Chobe kun je kiezen uit verschillende accommodaties: van ultieme luxe in een lodge tot aan een basic camping langs de rivier. Er zijn drie campings in Chobe: Ihaha, Savuti en Linyanti. Als je via Kasane het park inrijdt is de dichtstbijzijnde camping Ihaha campsite. Aangezien wij die dag vanuit Kasane aangekomen waren sliepen wij op de Ihaha campsite. Deze campsite heeft hele mooie en ruime plekken. Alle campingplaatsen kijken uit op de rivier, hebben plek om te braaien (Afrikaanse bbq) en een prullenbak. We gingen direct douchen omdat het nog licht was. Daarna begonnen we aan het eten terwijl de zon langzaam onder ging. Kan het nog mooier?

Groot bezoek

Mooier misschien niet, maar spannender wel! Tijdens het bereiden van het eten zagen we ineens drie olifanten op ons afkomen. Het waren twee volwassenen en één kleintje. Ze wilden naar de rivier toe alleen stonden wij precies tussen hen en de rivier in met onze auto en tafel vol met eten. We waren muisstil en keken aandachtig naar wat onze nieuwe camping vrienden zouden doen. ‘Lopen ze dwars door je tafel of auto heen? Pakken ze al het eten wat op tafel ligt?’ Allerlei scenario’s spoken dan door je hoofd. De slurven gingen omhoog en ze schudden met hun hoofd. Gelukkig kozen ze ervoor om niet aan te schuiven maar met een boog om ons heen te lopen.

Wat hoor ik?

Als de zon onder is heb je alleen nog het licht van de maan. Verder is het pikzwart om je heen. We hadden een kampvuur gemaakt en zaten tegen de auto aan. Dit omdat je dan geen verrassingen van achteren kunt verwachten. Als je iets hoort schijn je snel je zaklamp naar de plek van waar het geluid vandaan kwam om te zien of er ogen glinsteren.

Die avond lagen we in de tent met alleen het gaas dicht zodat het lekker door kon waaien. Ineens werden we wakker van een grazend geluid. We keken door het gaas heen en daar zagen we door het maanlicht een kudde buffels en olifanten bij de rivier. Het was zo mooi om te zien dat ik er wel uren naar kon kijken.

Apenstreken

De volgende ochtend werden we wakker door een enorm kabaal. Toen we naar buiten keken vanuit onze tent zagen we een groep bavianen om onze prullenbak heen zitten. De pompoenschillen vlogen nog net niet in het rond. De grootste baviaan trok namelijk zo hard aan de prullenbak dat er altijd wel wat eten uit viel. We konden schreeuwen wat we wilden maar ze waren niet bang te krijgen. Er zat niets anders op dan ons nog een keer om te draaien. Zoveel dieren gezien in slechts 24 uur. Dat was een prima start van ons Botswana avontuur!

Lees meer verhalen over Chobe Nationaal Park:

De leeuwen van Savuti

Geef een Reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *