Dit is geen titel om je enkel dit bericht te laten lezen. Het klinkt ook veel stoerder dan dat wij waren toen dit gebeurde…

Khwai Campsite

Tijdens onze trip door Botswana hadden we twee overnachtingen geboekt op de Khwai Campsite. Khwai ligt op een perfect strategisch punt in het Noordelijkste gedeelte van Moremi National Park. Hoewel het boeken van campsites nog best een uitdaging kan zijn (tips daarover in een later artikel) stond onze naam bij het inchecken netjes in het boek, we mochten daar slapen!

Khwai campsiteNo shade at all!

Bij het ‘inchecken’ begon de, overigens verder zeer gastvriendelijke, ranger al te lachen. Toen wij vervolgens vroegen waarom ze zo moest lachen zei zij: ‘Campsite number one, no shade at all haha’. Hier was niks van gelogen. Er stond precies één boom zonder bladeren waarvan alleen de boom wat bescherming voor de zon bood. Tel daarbij op dat we in de ‘suicide month’ (oktober) in Botswana waren en je snapt hoe warm het ongeveer was.

Eindelijk Afrikaanse wilde honden

Dit mocht de pret echter niet drukken. Na een korte verkenning van de Khwai Campsite gingen we tegen het eind van de middag nog even op pad. Wat we daar zagen was geweldig. Na een korte rondrit stuitten we al op een luipaard die vervolgens naar een drinkplaats wandelde waar Afrikaanse wilde honden de wacht al hielden. Hier waren we al dagen naar op zoek.

Kamperen in de bush

Moe, stoffig maar voldaan keerden we terug op ons idyllisch plekje op de Khwai Campsite. Nu is het misschien een goed tijdstip om een gemiddelde Campsite in een national park in Botswana te beschrijven. Hier geen Franse taferelen waar je rustig over de camping wandelt en met je wc rol en afwasteiltje kennismaakt met de rest van de camping. Hier ook geen bingoavonden of animatie voor de kinderen. In Botswana heb je een (groot) stuk waar je je auto op kan zetten om vervolgens je uitklaptent op het dak in stelling te brengen voor de nacht. Douchen doe je vaak als het nog licht is. Anders zie je namelijk niet of er een leeuw bij de douches staat. Dat was ik namelijk nog vergeten te vermelden. Je kampeert in de bush. Geen hekken om de slaapplaats en geen licht op de camping. Je slaapt echt in het wild.
Khwai campsite

Hout sprokkelen voor je kampvuur

Zo ook die avond waarop we thuiskwamen van die geweldige rit. Nadat we nog net voor zonsondergang een douche hadden gepakt begonnen we aan het diner. Dat is al een avontuur op zich. Onder de steeds donkerder wordende Afrikaanse lucht verzamel je het sprokkelhout om een vuurtje te maken. Na een goed uur branden hebben we genoeg kooltjes om er een roostertje op te zetten. Op dit rooster lag een stuk vlees uit onze vriezer in de auto. Je moet immers al je eten en drinken zelf meenemen.

Wat je misschien ook leuk vind Overnachting op de Ihaha campsite

Groene ogen in het donker

Toen we gezellig zaten te eten hoorden we iets kraken in de bosjes voor ons. Hoewel je jezelf aardig in weet te bouwen door de auto achter je te positioneren, de tafel voor je en een vuurtje probeert gaande te houden, is het toch altijd spannend wat er om je heen gebeurd. Je hebt immers beperkt bereik met je zaklantaarn. Met dat gekraak keerden wij automatisch ons hoofdzaklampjes naar het geluid. En toen: groene ogen, waaaaaat!!!! Groene ogen betekent niet veel goeds (als je niet in de auto zit met een camera of iets dergelijks) want dit betekent dat het een roofdier is.

Een hyena op het kamp

We wisten echter nog niet wat voor dier dit zou zijn. Langzaam maar zeker kwam het echter dichterbij. Toen stopte het even op de rand van de bosjes. Wij stonden op, klaar om de auto in te schieten. De nieuwsgierigheid won het echter van de angst en toen wij iets dichterbij kwamen en er nog een zaklamp bij pakten wisten we het zeker: een hyena!

Ga weg hyena!

hyenaDaar sta je dan. Met je iPhone, camera, zielig hoofdlampje, knetterend vuurtje en je plastic bordjes. En een hyena. En die wil precies wat er achter jou op het vuur en plastic bordje ligt. Zonder heel erg hard na te denken liepen we echter op de hyena af en wisten we hem even weg te krijgen met het maken van veel lawaai. Dit leek te werken en wij waren vooral trots op onszelf, onterecht zo bleek later. Nadat we namelijk met de ‘afwas’ bezig waren bij onze auto stond de hyena op twee (!) meter afstand van ons. Toen waren we niet meer zo stoer. Hoewel de hyena nog wel wegging nadat we ‘ga eens weg hyena’ (ja echt) riepen bleef hij nu cirkelen om de Campsite. Dit was voor ons het teken om snel op te ruimen, alles de auto in te smijten en op het dak in onze tent te klimmen.

Wat een kop!

De mythe dat hyena’s bang zijn voor vuur kunnen wij nu ook ontkrachten. We waren nog geen vijf seconden boven of onze nieuwe huisvriend hing met zijn kop in het vuur, even ruiken wat wij voor lekkers hadden gegeten. Met genoeg adrenaline in het lijf deden wij een poging om te gaan slapen. Just another day in the bush…

Boeken tip!

Geef een Reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *